رفع تعهد ارزی به معنای انجام یا تسویه تعهدات مالی یا ارزی است که در ارتباط با تجارت بین المللی واردات و صادرات انجام می شود. این عملیات در واقع به دنبال تامین ارز مورد نیاز برای پرداخت به فروشندگان یا تامین کنندگان خارجی است. موسسه حقوقی دادآوید رسا در ضمن این مقاله سعی در توضیح و تبیین موضوع رفع تعهدات ارزی به شما مطالعه کننده محترم دارد.
فهرست مطالب
رفع تعهدات ارزی چیست؟
رفع تعهد ارزی به معنای انجام یا تسویه تعهدات مالی یا ارزی است که در ارتباط با تجارت بین المللی واردات و صادرات انجام می شود. این عملیات در واقع بهدنبال تامین ارز موردنیاز برای پرداخت به فروشندگان یا تامین کنندگان خارجی است.
رفع تعهد ارزی برای کسب و کارها اهمیت بسیار فراوانی دارد، زیرا در صورت انجام ندادن به موقع و یا ناتوانی در پرداخت تعهدات، عواقب جدی اقتصادی و حقوقی برای آنها به وجود می آید. برای صادرکنندگان، استعلام بیمه باربری یکی از ابزارهای اصلی است که در رفع تعهدات ارزی کمک شایانی میکند.
این استعلامات، در واقع به صادرکنندگان امکان می دهد تا در صورت وقوع حادثه هایی که ممکن است منجر به آسیب و خسارت به کالاها شود، از طریق بیمه باربری خسارات مالی را جبران و از عواقب ناخوشایند این حوادث جلوگیری کنند. استفاده موفق از این ابزارها، به صادرکنندگان کمک می کند تا تعهدات ارزی خود را به موقع و با اطمینان رفع کنند و به رشد و پیشرفت تجاری خود ادامه دهند.
روش های مختلف برای رفع تعهدات ارزی چیست؟
فروش ارز حاصل شده از صادرات در سامانه نیما
سامانه نیما چیست؟ سامانه نیما که در واقع همان «سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی» است، می تواند بستری مناسب برای خرید و فروش قانونی ارز به وسیله واردکنندگان و صادرکنندگان باشد. البته که صرافی ها نقش بسیار اساسی را در این سامانه بر عهده خواهند داشت. در حقیقت سامانه نیما به عنوان یک حلقه اتصال دهنده میان بازرگانان و صرافی ها، رقابت سالمی را در بین صرافان ایجاد کرده است.
واردات در برابر صادرات خود و شرکت های هم گروه
گاهی اوقات بازرگان پس از صادر کردن کالا از کشور، هنگام بازگشت دوباره کالایی با خود به داخل میآورد و در حقیقت واردات انجام می شود. اگر مقدار واردات و صادرات با هم مساوی باشد، به رفع تعهد ارزی نیازی نخواهد بود؛ ولی در صورتی که میزان صادرات بیشتر از میزان واردات باشد، باید اقدامی نسبت به رفع تعهد برای مازاد صادرات انجام شود. البته مقدار وارداتی که به عنوان رفع تعهد ارزی استفاده میگردد، سقف معینی داشته که با توجه به امتیازات اشخاص حقیقی یا حقوقی تفاوت خواهد داشت.
واگذاری ارز حاصل شده از صادرات به دیگران
بازرگان میتواند به جای اینکه از ارز حاصل از فروش محصولات صادراتی استفاده شخصی نماید، آن ارز را به اشخاص یا شرکت هایی که برای فعالیتهای خود به ارز نیاز دارند، واگذار کند.
تهاتر کالا به کالا
تاجر این امکان را خواهد داشت که با کمک سیستم تهاتر کالا به کالا، ارز خودش را جهت خرید دیگر کالاهایی که نیاز دارد، معامله کند.
فروش ارز به شکل اسکناس به موسسات اعتباری، صرافی و بانک مرکزی
بر اساس دستور سازمان توسعه تجارت از دوم بهمن سال ۱۴۰۱، صادرکننده میتواند بعد از انجام تشریفات گمرکی، اسکناس حاصل از صادرات را به شعب بانک ملی مستقر تحویل دهد. بانک ملی نیز در مقابل، باید معادل ریالی اسکناس تحویل شده را مطابق با نرخ خرید اسکناس درج شده در تابلوی صرافی ملی ایران محاسبه کرده و رسید آن را به نام صادرکننده و به او تحویل دهد.
در نتیجه رفع تعهد از طرف بانک ملی صورت میگیرد. حتی صادرکنندگانی که قبل از اجرای این بخشنامه برای ورود اسکناس به داخل اقدام کشور کردند هم میتوانند برای رفع تعهدات ارزی خود از این روش اقدام نمایند.
بیشتر مطالعه کنید: بررسی تخلفات و جرائم بورسی و موارد مرتبط به آن
بازپرداخت تسهیلات ارزی اعطایی
چنانچه شما از تسهیلات ارزی اعطا شده بهرهمند شدهاید، با بازپرداخت این تسهیلات میتوانید تعهد ارزی خود را رفع نمایید.
مهلت رفع تعهدات ارزی صادرات:
از جمله سوالات مهم دیگر در مورد رفع تعهد ارزی، موضوع مهلت رفع تعهد ارزی است. به طور کلی رفع تعهد ارزی جهت صادرات کالا ۴ ماه بعد از صدور پروانه گمرکی و برای صادرات خدمات ۶ ماه بعد از ارائه صورتحساب و همچنین صدور پروانه گمرکی از طرف گمرک خواهد بود.
براساس آییننامه اجرایی رفع تعهدات ارزی، کاهش یا افزایش مهلت رفع تعهد ارزی مطابق با جدول تنظیمی از طرف وزارت صمت و به تناسب عوامل زیر تعیین میگردد:
نوع کالا
مقصد کالا
اعتبار و رتبه صادرکننده
زمان دریافت ارز مطابق با الگوی فروش صادرکننده و خریدار خارجی
موارد معافیت از رفع تعهدات ارزی
لازم به ذکر است که در برخی موارد در بحث رفع تعهدات ارزی، معافیت هایی وجود دارد. در زیر به مواردی که میتوانند از این تعهد معاف شوند، اشاره می کنیم:
1. صادرات کالا به عتبات عالیات به منظور نوسازی و تعمیر اماکن متبرکه زیر نظر ستاد عتبات عالیات.
2. صادرات پلاسمای انسانی به جهت واردات مشتقات مرتبط با مصرف داخلی زیر نظر وزارت بهداشت.
3. انتقال کالا از سرزمین اصلی به منطقه ویژه و آزاد ویژه اقتصادی جهت مصرف در آن مناطق و سازمان مناطق.
4. هزینههای مربوط به بازاریابی، اتلاف و فروش سرمایهگذاری در دیگر کشورها زیر نظر سازمان توسعه تجارت.
5. تجهیزات و ماشین آلاتی که به جهت اجرای پروژههای مهندسی از کشور خارج می شوند، مطابق با آییننامه حمایت از صادرات خدمات مهندسی و فنی
جرایم عدم رفع تعهدات ارزی چه جرمی هستند؟
آن دسته از صادرکنندگانی که به تعهدات ارزی خود عمل ننموده اند، با جریمه نقدی برابر با یک پنجم ارزش تعهدات و یا موارد محدودیتی که در زیر عنوان شده است، محکوم خواهند شد.
چنانچه تعهد ارزی در مدت ۳ ماه از زمان ابلاغ حکم قطعی انجام نشود، به میزان جریمه نقدی اضافه میشود که این مبلغ معادل ارزش تعهد مطابق با بالاترین نرخ اعلامی به وسیله بانک مرکزی در هنگام صدور حکم خواهد بود. همچنین تخلف به ارزش بیشتر از ۳ میلیون یورو و یا معادل آن به سایر ارزها، مشمول عناوین حرفهای و سازمان یافته قرار میگیرد. در واقع عدم رفع تعهدات ارزی، محکومیت های زیر را به دنبال خواهد داشت:
عدم اصلاح، صدور یا تمدید ثبت سفارش تعلیق کارت بازرگانی و عدم تمدید آن عدم صدور هر نوع مجوز مربوط به صادرات، واردات، تولیدی، صنفی و… لحاظ برگشت ارز به دست آمده از صادرات در ارزشیابی اعتبارسنجی مشتری آن عدم صادر کردن گواهی ثبت آماری برای تخصیص ارز، لغو مشوقها و معافیتهای مالیاتی ایجاد محدودیت در مسیر سبز گمرکی، عدم استرداد عوارض و حقوق گمرکی و محدودیت در ارائه ضمانت نامه عدم ارائه هر نوع خدمات مربوطه نظیر صدور بیمه نامه اعتبار صادراتی و نیز ضمانت نامه ها عدم ارائه خدمات نقل و انتقال ارزی، خدمات خرید و فروش و همچنین ارائه خدمات به کارگزاری به طور مستقیم و غیرمستقیم محدودیت در خدمات بندری و نیز تسهیلات مرتبط با آن
آموزش رفع تعهدات ارزی:
1. جهت انجام مراحل مربوط به رفع تعهد ارزی ابتدا باید مرورگر دستگاه خود را باز کنید و آدرس سامانه جامع تجارت ntsw.ir را وارد کنیم تا بتوانید وارد سامانه شوید.
2. پس از ورود به سامانه در بالا سمت چپ روی دکمه ورود کلیک کنید.
3. اکنون باید نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کنید و بر روی گزینه ورود کلیک کنید. در این مرحله از رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان وارد منوی عملیات ارزی شوید
4. سپس زیر منوی مدیریت عملیات ارزی بر روی گزینه فروش ارز کلیک کنید. در صفحه جدیدی که برایتان باز می شود دکمه ایجاد ارز جدید را بزنید.
5. اکنون مشخصات مربوط به ارز جدیدی که قصد فروش آن را دارید در کادرهای مربوطه وارد کنید و دکمه ثبت را انتخاب کنید.
6. از طریق قسمت ارزها و از ردیف مربوط به معامله خود در جدول پایین صفحه می توانید فروش ارز متعلق به خود را پیگیری کنید.
7. اگر پیشنهادی برای شما ثبت شده باشد می توانید اطلاعات مربوط به مبلغ ارزی که قصد فروش آن را دارید، نام بانک، شماره شبا، شماره حساب، نام صاحب حساب را وارد کنید و با کلیک بر روی دکمه انتخاب، پیشنهاد را قبول کنید.
خلاصه مطلب:
در این مقاله سعی کردیم به این سؤال کاربران که “رفع تعهد ارزی چیست؟” پاسخ بدهیم و سوالات رفع تعهد ارزی شما را جواب دهیم. همچنین روش های رفع تعهدات ارزی واردات و صادرات و آموزشهایی نیز در خصوص رفع این تعهدات بیان کردیم.
اگر در خصوص رفع تعهدات ارزی واردکنندگان سوالی داشته باشید، می توانید با استفاده از شماره تماس های 02126309692/ 02126309694 با مشاوران ما موسسه دادآوید رسا تماس حاصل نمایید و سوالات خود را از آنها بپرسید. همچنین این موسسه حقوقی در زمینه ترخیص کالا از گمرک و صادرات و واردات تمامی کالا ها می تواند شما را یاری کند و به تمامی امور به خوبی آشنایی دارد.