کمیسیون ماده ۷ یا تشخیص باغات، بر اساس آیین نامه اجرایی مکلف شده تا جهت تشخیص باغ بودن یا نبودن و ضرورت قلع درختان، به درخواست مالک و ذینفع با توجه به سوابق و مدارک موجود رسیدگی نموده و نظر خود را حداکثر ظرف مدت یک ماه صادر و به ذینفع ابلاغ می‌کند.

کمیسیون ماده ۷ چیست؟

کمیسیون ماده ۷ چیست؟

با گسترش شهرنشینی و افزایش ساخت و ساز، حفظ درختان و محیط زیست بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده و به همین دلیل در یکی از مواد شهرداری یعنی ماده ۷ به آیین نامه حفظ و گسترش فضای سبز پرداخته شده است.

هدف از این آیین نامه نظارت بر حسن اجرای قانون و تشخیص باغات است. به طور کلی اطلاع از کمیسیون‌های مهم شهرداری مانند کمیسیون ماده ۱۰۰ می‌تواند شما را از انجام کارهایی که خلاف قانون هستند آگاه کند. در این راستا تصمیم گیری برای تمام درخواست‌ها در زمینه هرس و قطع درختان، توسط اعضای کمیسیون ماده ۷ انجام می‌گیرد. یعنی اگر فرد یا سازمانی بدون هماهنگی با کمیسیون ماده ۷ اقدام به هرس یا قطع درختی کند، خلاف قانون عمل کرده و مطابق قانون با او برخورد خواهد شد.

در ساخت و ساز نیز تمام سازندگان و مالکان ساختمان‌های در حال ساخت نباید هیچ‌گونه آسیبی به درختانی که در مجاورت ملک آن‌ها است وارد کنند. همچنین باید از تخلیه مصالح ساختمانی در بستر درختچه‌ها و درختان جلوگیری شود چرا که مانع رسیدن آب و ایجاد شرایط نامطلوب برای درختان خواهد شد.

اعضای کمیسیون ماده ۷ شهرداری چه کسانی هستند؟

اعضای کمیسیون ماده ۷ شهرداری اعضای این کمیسیون عبارتند از:

  • نماینده شورای اسلامی شهر که با انتخاب رئیس شورای شهر مشخص می‌گردد.
  • نماینده شهرداری ترجیحا معاون شهرسازی یا معاون خدمات شهری که توسط شهردار انتخاب می‌شود.
  • مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز و در صورت نبود سازمان پارک‌ها و فضای سبز در شهرداری، مسئول فضای سبز شهرداری به طور کلی برای رسمیت یافتن جلسه کمیسیون لازم است تا حضور اعضا به حد نصاب برسد. حد نصاب در جلسات کمیسیون ماده ۷ حضور تمامی ۳ عضو کمیسیون است. یعنی در صورتی که یکی از اعضا حضور نداشته باشد بدون اعلام نظر او جلسه رسمیت لازم برای دادن رای را ندارد. پس برای تصمیم گیری این کمیسیون، حضور تمام اعضا و موافقت اکثریت آن‌ها لازم است.

وظایف کمیسیون ماده ۷ شهرداری چیست؟

همانطور که در ابتدا گفتیم کمیسیون ماده 7 شهرداری وظیفه نظارت بر اجرای قانون و همچنین تشخیص باغات در محدوده شهری را برعهده دارد. این کمیسیون به صورت واحدی مستقل از شهرداری بوده و حتی اگر خود شهرداری بخواهد درختی را قطع کند باید درخواست خود را به کمیسیون ماده 7 اعلام کند.

کمیسیون ماده هفت براساس آیین نامه اجرایی قانون دارای صلاحیت‌ های زیر است: بررسی صدور مجوز قطع، جابجایی و سربرداری درختان در معابر و اماکن شهری دولتی و خصوصیاعلام نظر برای صدور پروانه ساختمانی در عرصه‌های با مساحت بیشتر از 500 مترمربع که در محدوده شهر قرار گرفته‌ اند. تشخیص باغات طبق بند “د” ماده 1 آیین‌نامه اجرایی قانون حفظ و گسترش فضای سبز شهرها، زمانی یک محل را باغ می‌ نامند که دارای یکی از خصوصیات زیر باشد:

  1. دارا بودن حداقل 500 مترمربع مساحت، در صورت وجود بنا و مستحدثات در زمین به طور متوسط در هر 16 مترمربع محوطه باز خارج از ساختمان یک اصله درخت و در صورت نداشتن سابقه احداث بنا به طور متوسط هر 25 مترمربع یک اصله درخت مثمر، غیر مثمر یا ترکیبی از آن‌ها کاشته شده باشد. قطع کردن و امحای درختان موجب عدم احتساب تعداد درختان کسر شده در آمار (که در این بند لحاظ شده) نخواهد بود.
  2. داشتن سند مادر یا سند مالکیت پیش از تفکیک به‌ عنوان باغچه، باغ، باغ عمارت و زمین مشجر.
  3. دارا بودن سابقه رای دایر باغ، دایر باغچه، دایر مشجر از کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری.
  4. محل‌ هایی که در حریم شهر توسط وزارت جهاد کشاورزی باغ شناخته شده و سپس در طرح‌ های توسعه شهری جدید به محدوده‌ های شهری الحاق گردیده‌اند.
  5. محل‌ هایی که طبق تشخیص شورای اسلامی شهر باغ شناخته شوند.

نحوه رسیدگی کمیسیون ماده ۷ شهرداری به چه صورت است؟

کمیسیون ماده 7 یا تشخیص باغات، بر اساس آیین نامه اجرایی مکلف شده تا جهت تشخیص باغ بودن یا نبودن و ضرورت قطع درختان، به درخواست مالک و ذینفع با توجه به سوابق و مدارک موجود رسیدگی نموده و نظر خود را حداکثر ظرف مدت یک ماه صادر و به ذینفع ابلاغ می‌کند.

برای مثال اگر شما قصد قطع درخت در زمین شخصی خود را دارید باید قصد خود را همراه با ادله و دلایل موجود، برای اخذ مجوز به کمیسیون تشخیص باغات ارائه دهید. بعد از طرح این درخواست، کمیسیون ماده 7 جلسه تشکیل داده و به درخواست شما رای می‌ دهد.

اعتراض به آرای کمیسیون ماده ۷ شهرداری به چه صورت است؟

اعتراض به رای کمیسیون ماده 7 شهرداری شاید برایتان سوال باشد که اگر کمیسیون با درخواست شما برای قطع تعدادی از درختان در زمینی که مالکش هستید موافقت نکرد، چطور باید به این رای اعتراض کرده یا خواستار تجدید نظر در آن شوید.

در ابتدا رای کمیسیون بدوی ماده 7 ظرف 15 روز از تاریخ ابلاغ آن، قابل تجدید نظرخواهی در کمیسیون تجدید نظر است. اما پس از رای قطعی کمیسیون ماده 7، افراد مقیم ایران تا سه ماه و افراد مقیم خارج تا شش ماه از تاریخ ابلاغ می‌ توانند در دیوان عدالت اداری به رای کمیسیون ماده 7 اعتراض کنند. که دو حالت ممکن است رخ دهد:

رد شکایت: در صورت رد شکایت تا 20 روز امکان تجدید نظرخواهی به رای در شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری وجود دارد.

ورود شکایت: منظور این است که دیوان عدالت اداری شکایت را وارد دانسته و در این حالت پرونده مجدد به کمیسیون هم عرض جهت رسیدگی با رعایت موارد اعلامی که در رای دیوان عدالت اداری آورده شده است ارسال می گردد.

معیارهای تشخیص باغ توسط شوری شهر یا کمیسیون ماده ۷ چیست؟

معیارهای تشخیص باغ توسط شوری شهر یا کمیسیون ماده ۷ چیست؟

معیارها تشخیص باغ توسط شورای شهر یا کمیسیون ماده 7برابر بند  «د» از ماده یک آیین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز شهرها، معیارهای باغ بودن یک ملک به قرار زیر هستند:

۱. داشتن حداقل ۵۰۰ متر مربع مساحت. در صورت وجود بنا و مستحدثات در زمین به طور متوسط در هر شانزده  متر مربع محوطه باز خارج از ساختمان یک اصله درخت.  و در صورت عدم سابقه احداث بنا به طور متوسط هر بیست وپنج  متر مربع یک اصله درخت مثمر و یا غیر مثمر و یا ترکیبی از آنها غرس شده باشد. قطع و امحای درختان موجب عدم احتساب تعداد درختان کسر شده در آمار (لحاظ شده در این بند )نخواهد بود.

2. دارا بودن سند مالکیت ویا سند مادر قبل از تفکیک به عنوان باغ،باغچه،زمین منجر وباغ عمارت.

۳. دارا بودن سابقه برای دایر باغ ،دایر باغچه ،دایر مشجر از کمیسیون ماده دوازدهم قانون زمین شهری

4. محلهایی که در حریم شهر توسط وزارت جهاد کشاورزی باغ شناخته شده اند.

5. محلهایی که به تشخیص شورای اسلامی باغ شناخته می شوند.

شرایط تصویب قطع درختان در کمیسیون تشخیص باغات:

شرایط تصویب قطع درختان درکمیسیون تشخیص باغاتبراساس ماده 5 آئین نامه اجرائی لایحه اصلاح قانون حفظ وگسترش فضای سبزشهری مصوب 13/05/1388 مالکین باغات و محلهای مشمول قانون در صورت وجود یکی از شرایط زیر می توانند با موافقت شهرداری (مرجع تشخیص آن کمیسیون تشخیص باغات یا کمیسیون ماده 7 شهرداری) نسبت به قطع درخت اقدام نمایند.درخت بعلت افت زدگی یا بی آبی و یا علل غیر عمد دیگری خشک شده باشد و یا علت سقوط آن برود با شرط غرس درخت به میزان دو برابرمحیط بن درخت بلامانع است.درخت یا درختان غیر مثمری که به بهروری رسیده باشد (حداقل محیط بن 50 سانتیمتر باشد) و مالک به قصد انتفاع از چوب آن درخواست قطع را نماید،دراین صورت می بایست بجای آن، درخت دیگری غرس شود و درصورتی که شهرداری تمایل برحفظ درخت داشته باشد می بایست بهای عادله چوب را با توافق با مالک پرداخت کند و درصورت اختلاف درقیمت درخت براساس نظرکارشناس رسمی دادگستری عمل می گردد.درخت در محل احداث ساختمان یا مسیر راه واقع و یا مانعی برای انجام امری که ضرورت اجرا آن برای شهرداری احراز شد است محسوب شود.در مورد اصلاح یا احیا درخت و سایر موارد پیش بینی نشده ای که قطع درخت ضرورت دارد.

حد نصاب رسمیت تصمیم گیری در جلسات کمیسیون تشخیص باغات:

حد نصاب رسمیت تصمیم گیری در جلسات کمیسیون تشخیص باغاتبرای رسمیت جلسه حضور تمامی 3 عضو کمیسیون ضروری است و برای اعلام نظر و تصمیم گیری موافقت اکثریت لازم است.

ملاک باغ بودن بر اساس قانون و آین نامه  حفظ و گسترش فضای سبز شهری:

ملاک باغ بودن بر اساس قانون و آین نامه  حفظ و گسترش فضای سبز شهری:

ملاک باغ بودن براساس قانون و آئین نامه حفظ و گسترش فضای سبز شهریبراساس بند د ماده 1 آئین نامه اجرائی لایحه اصلاح قانون حفظ وگسترش فضای سبز باغ به محلی اتلاق می شود که حداقل یکی از مشخصات ذیل را دارا باشد.داشتن حداقل ۵۰۰ متر مربع مساحت. درصورت وجود بنا ومستحدثات در زمین به طور متوسط در هر شانزده (۱۶) متر مربع محوطه باز خارج از ساختمان یک اصله درخت و درصورت عدم سابقه احداث بنا به طور متوسط بیست و پنج (۲۵) مترمربع یک اصله درخت مثمر و یا غیرمثمرم و یا ترکیبی از آنها غرس شده باشد.

قطع و امحای درختان موجب عدم احتساب تعداد درختان کسر شده در آمار (لحاظ شده در این بند) نخواهد بود.دارا بودن سند مالکیت و یا سند مادر قبل از تفکیک به عنوان باغ، باغچه، زمین مشجر و باغ عمارتدارا بودن سابقه رای دایر باغ ، دایر باغچه، دایر مشجر از کمیسیون ماده دوازدهم (۱۲) قانون زمین شهری.محلهایی که در حریم شهر توسط وزارت جهاد کشاورزی باغ شناخته شده اند.  محلهایی که به تشخیص شورای اسلامی شهر باغ شناخته می شوند.

بیشتر مطالعه کنید: کمیسیون ماده ۵ شورای عالی شهرسازی و معماری

خلاصه مطلب:

اگر شما هم در مراحل اجرای ساختمان خود با معضل وجود درخت جلوی درب پارکینگ مواجه شده‌اید، برای قطع این درخت باید به کمیسیون ماده ۷ شهرداری مراجعه کنید. کمیسیون ماده ۷ پس از بررسی شرایط، مجوز قطع یک درخت را صادر می‌کند. در صورتی که بدون مجوز به قطع یک یا چند درخت حتی در ملک شخصی خود بپردازید با توجه به قانون باید جریمه سنگینی بپردازید.

در این مقاله به کمیسیون ماده ۷ شهرداری و تمام موضوعات مربوط به آن پرداختیم.در انتهای این مقاله امیدواریم اطلاعات خوبی درباره کمیسیون ماده ۷ شهرداری کسب کرده باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با وکلای حاذق ما در موسسه حقوقی داد اوید رسا  زمینه کمیسیون های شهرداری میتوانید با هر یک از شماره های 02126309692/02126309694 تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید