تعریف ظهرنویسی

ظهرنویسی، به معنای پشت نویسی اسناد تجاری مانند چک، سفته و برات است که برای انتقال حقوق یا ایجاد تعهدات خاص به کار می رود. طبق قانون تجارت، ظهرنویسی از طریق امضای ظهر سند انجام شده و به معنای انتقال حقوق سند به شخص دیگری است. این عمل شامل نوشتن توضیحاتی در پشت سند یا صرفاً امضا می شود.

ظهرنویسی علاوه بر انتقال حقوق سند، می تواند برای وکالت یا ضمانت انجام تعهدات نیز استفاده شود. اگر شرایط قانونی و حقوقی مربوط به ظهرنویسی رعایت نشود، دعوای ابطال آن می تواند مطرح گردد.

شرایط لازم برای ظهرنویسی

برای اینکه ظهرنویسی قانونی تلقی شود، باید شرایط شکلی و ماهوی زیر رعایت گردد:

شرایط ماهوی

  • اهلیت ظهرنویس: فرد باید طبق قانون اهلیت انجام معاملات را داشته باشد. مثلاً افراد محجور (مجنون، صغیر، یا سفیه) نمی توانند ظهرنویسی انجام دهند.

شرایط شکلی

  • لزوم امضا: ظهرنویسی باید به امضای ظهرنویس برسد و اثر انگشت یا مهر کافی نیست.
  • عدم الزام قید نام منتقل الیه: ظهرنویسی می تواند بدون ذکر نام گیرنده باشد.
  • عدم الزام قید تاریخ: درج تاریخ ضروری نیست، اما می تواند برای تعیین اهلیت ظهرنویس یا سایر موارد حقوقی مفید باشد.

شرایط لازم برای ظهرنویسی

مسئولیت ظهرنویس

مسئولیت ظهرنویس در اسناد تجاری تضامنی است. بدین معنا که دارنده سند می تواند برای دریافت وجه به هر یک از ظهرنویسان یا همه آن ها مراجعه کند. تضامنی بودن مسئولیت، در عمل باعث افزایش اعتبار اسناد تجاری می شود، زیرا چندین نفر مسئول پرداخت وجه هستند.

نکات کلیدی در مورد مسئولیت ظهرنویس که باید حتما بدانید:

  • ظهرنویس می تواند شرطی قید کند که مسئولیتش محدود یا حذف شود.
  • در صورت انتقال سند بدون ظهرنویسی (فقط با تسلیم سند)، انتقال دهنده هیچ مسئولیتی نخواهد داشت.
  • مسئولیت ظهرنویسان فقط در دعاوی حقوقی قابل طرح است و در دعاوی کیفری یا اجرای ثبت، ظهرنویسان مسئولیتی ندارند.

ابطال ظهرنویسی

دعوای ابطال ظهرنویسی زمانی مطرح می شود که شرایط مقرر قانونی در هنگام ظهرنویسی رعایت نشده باشد. این دعوا ممکن است از سوی ظهرنویس یا سایر اشخاص ذی نفع مطرح گردد. در حقوق ایران، ظهرنویسی یک عمل حقوقی است که باید شرایط ماده ۱۹۰ قانون مدنی را رعایت کند و شامل موارد زیر می شود:

  • وجود و سلامت اراده ظهرنویس.
  • عدم اجبار، اکراه یا اشتباه.
  • تسلیم ارادی سند.

تفکیک دعاوی مرتبط:

  • ابطال ظهرنویسی: مختص مواردی است که ظهرنویسی به صورت غیرقانونی انجام شده باشد.
  • ابطال ضمانت: به شرایط ضمانت پشت سند مربوط می شود.
  • ابطال کل سند: به معنای ابطال اصل سند تجاری است.

ابطال ظهرنویسی

کاربردهای ظهرنویسی در اسناد تجاری

در ادامه، به بررسی دقیق و کاربردی ترین انواع ظهرنویسی می پردازیم:

1. انتقال حقوق سند: ظهرنویسی انتقالی

ظهرنویسی انتقالی زمانی صورت می گیرد که دارنده سند تجاری (مانند چک، سفته یا برات) تصمیم می گیرد حقوق خود را به شخص دیگری واگذار کند. این نوع ظهرنویسی برای انتقال مالکیت کامل سند به کار می رود. با ظهرنویسی انتقالی، گیرنده سند به عنوان دارنده جدید شناخته می شود و تمامی حقوقی که به دارنده اولیه تعلق داشت، به او منتقل می شود.

کاربردهای عملی این زمینه:

  • تسویه بدهی های مالی از طریق انتقال سند به طلبکار.
  • انتقال چک یا سفته به عنوان وسیله ای برای خرید کالا یا خدمات.

2. وکالت: ظهرنویسی وکالتی

در نوع وکالت ظهرنویسی، دارنده اصلی سند، شخص دیگری را برای وصول وجه سند وکیل می کند. ظهرنویسی وکالتی در شرایطی استفاده می شود که دارنده اصلی به هر دلیلی نمی تواند وجه سند را شخصاً وصول کند و این مسئولیت را به فرد دیگری واگذار می کند.

مزایا نوع وکالت ظهرنویسی را می توانید در زیر مطالعه کنید:

  • تسهیل در فرایند وصول وجه، به خصوص وقتی که دارنده اصلی سند در دسترس نیست.
  • حفظ مالکیت حقوقی سند توسط دارنده اصلی، چراکه فقط حق وصول وجه به وکیل انتقال داده می شود.

3. ضمانت: ظهرنویسی تضمینی

ظهرنویس در این حالت، تعهد می کند که اگر صادرکننده سند تجاری وجه آن را پرداخت نکند، او مسئول پرداخت خواهد بود. این نوع ظهرنویسی برای ایجاد اطمینان به دارنده سند و تسهیل در معاملات تجاری به کار می رود.

کاربردهای ظهرنویسی در حالت ضمانت: افزایش اعتبار اسناد تجاری در بین معامله گران و تضمین پرداخت در معاملات کلان یا بین المللی است.

کاربردهای ظهرنویسی در اسناد تجاری

ظهرنویسی در چک و سفته

چک و سفته دو سند تجاری پرکاربرد هستند که قوانین و شرایط خاصی در زمینه ظهرنویسی دارند. درک تفاوت ها و شباهت های این دو سند، به فعالان اقتصادی کمک می کند تا از ظرفیت های حقوقی آن ها بهره بیشتری ببرند.

چک:

  • چک تنها بر روی بانک صادر می شود و وسیله ای برای پرداخت های فوری است.
  • امکان ظهرنویسی چک برای انتقال حقوق، وکالت در وصول یا تضمین پرداخت وجود دارد.
  • قوانین به صراحت تأکید دارند که پرداخت چک نباید وعده دار باشد، زیرا چک به عنوان وسیله ای برای پرداخت آنی تعریف شده است.

سفته:

  • سفته علاوه بر استفاده برای انتقال وجه، به عنوان ضمانت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • سفته برخلاف چک می تواند دارای تاریخ پرداخت معین باشد، که امکان استفاده از آن در قراردادهای بلندمدت را فراهم می کند.

بیشتر مطالعه کنید: دعاوی استرداد وجه چک

شرایط ظهرنویسی چک و سفته

ظهرنویسی در اسناد تجاری ابزاری مؤثر و چندمنظوره است که می تواند نقش انتقال دهنده حقوق، نماینده وصول کننده وجه یا حتی ضامن را ایفا کند. هر نوع ظهرنویسی تعهدات حقوقی خاصی را برای ظهرنویس به همراه دارد که عدم رعایت آن ها ممکن است منجر به مشکلات قانونی شود.

ظهرنویسی با امضا: هر نوع ظهرنویسی باید با امضای دارنده اولیه یا ظهرنویس قبلی همراه باشد. این امضا نشان دهنده پذیرش مسئولیت های مرتبط با انتقال یا تضمین حقوق سند است. بدون امضا، ظهرنویسی فاقد اعتبار قانونی است.

انتقال در وجه حامل: اگر چک یا سفته به صورت «در وجه حامل» صادر شده باشد، برای انتقال آن نیازی به ظهرنویسی نیست. صرف تحویل فیزیکی سند به شخص دیگر، به معنای انتقال حقوق آن به شمار می آید.

ظهرنویسی جزئی: قوانین، ظهرنویسی جزئی را صراحتا غیرقانونی می دانند. به این معنا که دارنده سند نمی تواند بخشی از مبلغ سند را به شخص دیگری منتقل کند؛ ظهرنویسی باید برای کل مبلغ سند انجام شود. این شرط برای جلوگیری از ایجاد ابهامات حقوقی و تضاد بین دارندگان مختلف سند وضع شده است.

شرایط ظهرنویسی چک و سفته

رویه های قانونی در دعاوی ظهرنویسی که باید بدانید!

  • شکایت کیفری علیه ظهرنویس ممکن نیست: ظهرنویسان تنها در دعاوی حقوقی مسئول هستند.
  • ثبت در سامانه صیاد: طبق قانون جدید صدور چک، تمام نقل وانتقالات باید در سامانه صیاد ثبت شوند، وگرنه مشمول قوانین چک نخواهند بود.
  • اثبات ادعا در دادگاه: ظهرنویسان می توانند با استناد به شرایط ماده ۱۹۰ قانون مدنی، مسئولیت خود را از طریق طرح دعوای ابطال ظهرنویسی رفع کنند.

دادرسا، کنار شما در تمامی فرآیندهای حقوقی!

ظهرنویسی علاوه بر تسهیل نقل و انتقال حقوق، به عنوان وثیقه یا ضمانت نیز کاربرد دارد. دعاوی ابطال ظهرنویسی به دلیل عدم رعایت شرایط قانونی مطرح می شوند و در این موارد، دادگاه به بررسی صحت ظهرنویسی از منظر ماهوی و شکلی می پردازد.

ابطال ظهرنویسی اسناد تجاری مانند چک، سفته و برات نیازمند تحلیل دقیق و آگاهی از جزئیات قانونی است. موسسه حقوقی دادرسا با تیمی از وکلای مجرب و متخصص در دعاوی تجاری، خدماتی حرفه ای در این زمینه ارائه می دهد. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و اقدام قانونی، با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید